Кломифен цитрат – за терапия след цикъл

Когато планирате своя PCT(след-цикълна терапия), Кломифен цитрат е едно от най-често срещаните лекарства, което се използва за възстановяването на собственото производство на тестостерон при мъже.

Кломифен цитрат е от класа лекарства, наречени селективни модулатори на естрогенните рецептори (SERM). 

Кломифенът е нестероидно лекарство за възстановяване на хормоналния баланс след цикъл със САРМ или стероиди. 

Кломифен се предписва и за лечение на хипогонадизъм( при мъжете е състояние, при което тялото не синтезира достатъчно тестостерон) . Той увеличава производството на лутеинизиращ хормон от хипофизната жлеза, поради което Кломид стана толкова търсено лекарство за тези, които използват анаболни стероиди или САРМ.

Clomid е високо ценен заради способността си да намалява естрогенните странични ефекти, причинени от много стероиди по време на цикъл, както и за борба с потискането на естествения тестостерон в резултат на употребата на стероиди или САРМ, което е основната цел на употребата му в терапия след цикъл.

Защо ни е нужен Кломифен цитрат?

Нека първо да разгледаме какво се случва в тялото ни когато приемаме стероиди или САРМ.

Когато използваме стероиди или САРМ, естественото производство на мъжки хормони се намалява. Колкото по-дълъг е цикълът и колкото по-висока е дозата, толкова повече това се отразява на хормоналния ни баланс. Нивото на тестостерона продължава да намалява, а нивото на женските хормони (естрадиол, прогестерон и пролактин) продължава да се повишава. Това води до образуване на гинекомастия при мъжете и дори причинява водна задръжка.

Този хормонален дисбаланс може да се нормализира с помощта на най-безопасният, популярен и ефективен лекарствен продукт – Кломифен цитрат (Clomi).

Съдържанието на alexfit.net и информацията, включена в тази статия, са предназначени само за развлекателни и информационни цели. Да не се приема като медицински съвет.

Ефектите на Кломифен при спортисти

Популярността на Кломифен в културизма не е нищо ново. Той е много популярен не само сред бодибилдърите, но и сред щангистите и спортистите, поради страхотните си положителни ефекти като:

  • Повишаване на нивата на тестостерон
  • Увеличаване на хормоните, които отговарят за образуването на фоликули
  • По-добро производство на GnRH

Кломифен повлиява директно нивата на LH (лутеинизиращ хормон) и FSH (фоликулостимулиращ хормон). Известно е, че LH и FSH влияят върху производството на тестостерон. Кломифенът, който е основната съставка на Clomi, се свързва с естрогенните рецептори и контролира тяхната активност. Веднага след 2-3 дни прием на Clomid ще започнете да забелязвате положителни ефекти като:

  • FSH и LH се възстановяват към нормалните си нива
  • Нивата на тестостерон се повишават значително
  • Стабилизират се хормоналните нива в тялото ни

Продължителността на възстановяването е строго индивидуално. Можете да очаквате тялото ви да се възстанови след около 30 дни. В някои случаи продължителността може да достигне до 90 дни.

Колко добре може Кломифен да помогне за възстановяване на тестостерона – научно подкрепени доказателства

Според някои научни изследвания кломифенът наистина може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон при мъжете. В определено проучване мъже във възрастовата група от 18 до 55 години са приемали Кломифен в продължение на 2 седмици. Резултатът е двукратно увеличение на техните нива на тестостерон (в повечето случаи).

В друго проучване 125 мъже, които са имали намалено сексуално желание и ниски нива на тестостерон (по-ниски от 400 ng/dl), са приемали Кломифен за около 3 месеца. Той показал увеличение на нивото на тестостерона почти 2 пъти. Не са забелязани промени в нивата на холестерола и никой от тези участници са нямали странични ефекти.

Дори дългосрочните ефекти на Кломифен (използван от мъже с ниски нива на тестостерон) са тествани от учени. Проучване при пациент показва първоначално нивата на тестостерон (средно) са били 228 ng/dl. След една година редовна употреба на Кломифен, той се повишил до 612 ng/dl. Плътността на костите също се повишила значително и не се съобщава за странични ефекти.

Дозировка

Това за колко време ще си възстановите хормоналния баланс зависи до голяма степен от вида на стероидите или САРМ, които сте използвали. Трябва да изчакате, докато изтече техния полуживот(за всички видове САРМ може да го прочетете в тази статия) и вече не влияят активно на хормоналния ви баланс. След това можете да започнете лечението си и според експертите трябва да започнете с максималната безопасна доза, като постепенно трябва да я намалявате. Колкото по-дълъг е цикълът ви със стероиди или САРМ, толкова по-дълго време ще е необходимо за възстановяване на хормоналния ви баланс.

След цикъл със САРМ катоЛигандрол, Тестолон, Андарин или УК11 е задължително да се направи терапия за възстановяване на собственото производство на тестостерон.

Например след двумесечен цикъл с някои от изброените САРМ препоръчително е да започнете с 100мг(2 капсули) дневно, 1 сутрин и 1 вечер. И след втората седмица да намалите на 50мг(1 капсула) дневно.

Продължителността на терапията с Кломифен след двумесечен цикъл със САРМ е докато се възстанови собственото производство на тестостерон, което става за около 1 месец. Но в някои случаи може и да е необходимо повече време.

След стероиден цикъл – в зависимост от дозировката на препаратите и продължителността на цикълът даваме примерна схема за прием:

  • След дълъг и тежък цикъл – 150 mg за 5 дни, след това 100 mg за 15 дни, последвано от 50 mg за 30 дни
  • След среден по продължителност и не толкова тежък цикъл – 100 mg за 15 дни, последвано от 50 mg за 30 дни
  • След кратък и не толкова тежък цикъл – 50 mg за 30 дни

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *